Fram til midten av 1990-tallet var det ingen tradisjon i Norge å spille golf. Men dette endret seg og spillet som handler om å slå en liten ball ned i et hull på færrest mulig slag 18 ganger har blitt stadig mer populært. I 1995 fantes det ikke mer enn 13 golfbaner i fullskala. Det fantes flere golfbaner med 9 eller 6 hull slik at det totale antallet på det tidspunktet var 40 golfbaner totalt i hele Norge. De siste 20 årene har utviklingen gått kjapt og i 2008 hadde man hele 170 golfbaner. 57 av dem var fullskala golfbaner.
En rivende utvikling
Med andre ord har det blitt bygd 10 golfbaner i året i perioden 1995-2008. Det har vært en rivende utvikling og beviser at man kan gjøre mye utendørs, selv i værbitte Norge. Golfinteressen eksploderte etterhvert som det ble lettere tilgang til de store golfturneringene fra USA. Riktignok har det vært golfbaner i Norge siden 1950-tallet, men interessen eksploderte ikke før under jappetiden på 1980-tallet og manifesterte seg som nevnt fra 1995 og utover 2000-tallet. Dette har laget grobunn for godt over 190 golfklubber i Norge. Man antar at rundt 10 000 mennesker spiller golf aktivt. I Norges Golfforbund har de 100 000 medlemmer noe som gir et godt grunnlag for å finne den nye Suzanne “Tutta” Pettersen om noen år.
Bygge golfbaner trenger ikke være dyrt
Det å drive med golf varierer. Men det er rimelig om du ser på konkurranseidrettene. Dagens Næringsliv kunne for noen år siden slå fast at golf var billigere enn for eksempel langrenn, sykkel og alpint, mens det var noe dyrere enn fotball og svømming. De fleste av de 190 golfklubbene har også bygget golfbaner. Om de bruker byggmax.no eller andre leverandører vites ikke, men det gis som regel et tilskudd på rundt 100 000 hvis en golfklubb ønsker å bygge en liten 6-hulls golfbane. Skal man bygge 9-hulls eller 18-hulls med de fasiliteter man trenger, så kreves det som regel mye større investeringer for å få det til. For små og ikke så ressurssterke klubber kan det å starte med en 6-hulls bane være nok for å lodde stemningen.